15 Eylül 2012 Cumartesi
Plastik enjeksiyon nedir?
Günümüzde plastik ürünlerin kullanımı çok yüksek oranlarda seyretmektedir. Plastik hem kullanım ömrü ve kolaylığı açısından hem de üretim açısından diğer bileşenlere göre çoğu zaman daha avantajlıdır. Plastik ürünler sayesinde hem daha yüksek seviyede estetik sağlanmış hem de üretim açısından diğer bileşenlere göre maliyet azaltılmıştır. Peki ama plastik ürünler nasıl üretilir? Bu ürünler önce bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak tasarlanmaktadır. Bilgisayar ortamına aktarılan tasarı daha sonra bilgisayar kontrollü cihazlar vasıtası ile kalıbı oluşturacak metal komponentlere işlenmektedir. Kalıp içine oluşturacak boşluk cismin çekme payı eklenmiş boyutu kadardır. Yani asıl oluşacak cisme göre daha büyüktür. Sonrasında kalıplar plastik enjeksiyon tezgahlarına bağlanır ve tezgah tarafından eritilmiş olan ham madde basınçlı şekilde kalıp içine itilir. Kalıbın erimiş plastiğe göre soğuk olması ham maddenin şekil aldıktan sonra hemen sertleşmesini sağlar. Kalıptan çıkarılan parça üzerinde bulunan çapak ve yolluk plastikleri temizlendikten sonra ürünümüz kullanıma hazırdır. Kısa sürede, standart ve kaliteli üretim için plastik enjeksiyon sıkça tercih edilmektedir.
5 Temmuz 2012 Perşembe
Her gün bir yeni ders: Makine Mühendisliğine giriş...
Evet arkadaşlar her gün bir yeni ders yazı dizime yüksek müsaadenizle başlıyorum. Yazı dizisi mi, yazıdizisi mi bilmiyorum ama inanın merak da etmiyorum ve her gün dedik diye illaki her gün oturup yazmak durumunda da değilim elimden geldiğince yazacağım burada.
İlk dersimiz makine mühendisliğine giriş, bizim bölümde belki de en çok uygulama şansı bulduğumuz en çok bir şeyleri görme şansımız olan der buydu. Ders içeriğiyle başlayalım.
Makine Mühendisliğine Giriş:
Makinenin tanımı, tarihçesi, enerji dönüşümü, yakıtlar, doğa kuvvetleri, ölçme
aletleri(kumpaslar, mikrometreler, komparatörler ve mastarlar), motorların tanımı ve
sınıflandırılması, iş makinalarının tanımı ve sınıflandırılması, pompalar, kompresörler, buhar
kazanları, ısı değiştirgeçleri, elektrik santralleri, imalat yöntemleri, özel imalat yöntemleri.
Ben ne gördüm: Ciddi manada en çok şeyi bu derste gördüm ben, örneğin içerikte geçen kumpas, mikrometre, komperatör, mastarlar falan. Tamam peki ya motorların sınıflandırılması? motorlar bilmem kaça ayrılır içten yanmalı motorlar, elektrik motorları, hidrolik motorlar vs vs. -eee nerde lan bu motorlar? yani ölüsü dirisi hiç birşeyi yok mu? -var olmaz mı jet motoru bile var da hocanız dağıttı topla(ya)madı. (gidilir ve bakılır görülen tek şey konik şekilli saçdır ne hava şurdan girdi ne burda yandı yakıt ne şurdan çıktı ne şu ateşledi yok sadece konik şekilli saç) ee 4 zamanlı motor vs nerde? emme, sıkıştırma, yanma, egzosu öğrendik de yok mu bi piston silindir falan iki kurcalasaydık. (meğer hepsi varmış ama gösteren yok ki arkadaş 2 saat dersi 1 buçuk saat işleyip bırakacağına yine 1 buçuk saat işle de yarım saat de götür bak bu motor şöyle çalışır de). Gelelim iş makinalarına ekskavatör, silindir, keçi ayağı , yok ucuna bağlanan beko, şaul, klemşel fln olm ne lan bunlar, gerçeklerini istemiyorum da pazardan 10tlye oyuncak bi ekskavatör alıp göstermek de mi zor bakın model falan bile demiyorum o dandik plastikten yapılan oyuncaklar bile yeter. Gerçi zaman da oyuncakla ders mi anlatılır (Açık, Mert, Korkusuz) derdik ama olsun yine de bir görseydik iyiydi. Üniversitemizde santrifüj pompa var ama gösteren yok, e tüm üni tek noktadan ısındığına göre kompresör de var ama hani nerde ben niye görmedim? buhar kazansız bi ısınma zaten düşünülemez bizim ünide ama bölüm için küçüğünden falan bi alaydınız da biz de nasiplenseydik hani? ısı değiştirgeci de vardı hocamız anlattı buhar geliyor çarpıyor ısıyı değiştirgeçte bırakıyor sonra su ısınıyor da hani hani nerde?
Kısaca durum bu arkadaşlar bizim eğitim sistemimizde ki dediğim gibi bu en çok örnek gördüğümüz dersti diyebilirim...
Daha mantıklı, akılcı ve verimli bir eğitim sistemine kavuşmak dileğiyle.
Esen kalın.
Mert ÖZBULUT
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)