21 Haziran 2015 Pazar

Türk ve Japon Firmaları Arasındaki Yönetim Farklılığının Hikayesi

Türk ve Japon firmaları bir kürek yarışı organize ederler. Her iki şirket de en yüksek verimi alabilmek adına var gücüyle çalışırlar. Bu hazırlık kampı onların yarışmadaki performansı için belirleyicidir.
Yarışma günü geldiğinde her iki takım da artık tam anlamıyla hazır gele gelmiştir.
 
Yarışın sonunda Japonlar Türk firmasını bir kilometre farkla geride bırakır. Yarışın bitişiyle birlikte Türk firmasının takımı büyük şok içindedir. Türk firması yöneticileri yarışın böylesine büyük bir farkla kaybedilmesinin nedenini araştırmaya başlarlar.
 
Araştırmanın sonucundaki tablo şudur:
Japonların takımında 8 kişi kürek çekerken, bir kişi dümeni yönetmektedir. Türk takımında ise sadece bir kişi kürek çekerken, 8 kişi birden dümenin idaresini ele almıştır.
 
Yapılan uzun araştırma ve veri toplama çalışmaları sonucunda Türk şirketi yöneticileri bir yarış daha talep ederler.
 
Türk takımının yeni oluşumu şu şekildedir:
 
4 kişi dümenden sorumlu müdür olmuştur. 3 kişi bölgesel dümen müdürüdür. 1 kişi kürekçiyi yönetmekten sorumlu müdür, kalan son kişi de kürekçidir.
 
Türk şirketi bu seferki yarışmayı 2 kilometre gibi daha büyük bir hüsranla kaybeder. Küplere binen Türk firmasının yöneticileri acil olarak toplanır. Toplantıdan çıkan karar şudur: Yarışın kaybedilmesinin sorumlusu tutulan kürekçi kovulur. Bu sorunu bulan diğer müdürler de sorunun çözümüne katkılarından dolayı ekstra ikramiye ile mükafatlandırılır.
- See more at: http://www.cvhunter.net/blog/goster/63/Turk-ve-Japon-Firmalari-Arasindaki-Yonetim-Farkliliginin-Hikayesi#sthash.UnhuZqOc.dpuf

14 Haziran 2015 Pazar

Product - Marketing - Management

Although, some of you would not agree in comparing the importance of three business elements; product, Marketing and Management, as an experienced product development expert, I would like to say a few words about this comparison as I believe discussing and concluding it is crucial for the companies producing and/or selling products.
Question
What is the most important part of a business? An innovative product? excellent marketing strategy and skills? or an effective management?
Product
In my opinion, "product" is the most important part of the business. Once you have a good, innovative product, companies don't have to have huge resources for excellent strategies and implementation plans for marketing and selling their products. Business world is full of stories about how things has gone worse when the major product is not good enough.
In today's world, I believe the best fitting example is "Apple" and its time pacing products. No price, no cost or marketing concerns to be competitive: just product! a better, innovative product! Although, its legendary founder, Steve Jobs, passed away, the company is still leading the market with its innovative products in the same way with a different management.
Last 13 years, since the first ipod was launched, everyone discussed about the Apple's products and how they are innovative and well designed. The success of the products did not let any negative discussion or critisism over its marketing strategies or its manager's management skills at all.
"A lot of companies have chosen to downsize and maybe that the right thing for them. We chose a different path. Our belief was that if we kept putting great products in front customers, they would continue to open their wallets" -Steve Jobs
Marketing and Management
On the contrary, you can read hundreds of articles on how tech giants, Blackberry and Nokia failed and finally lost the game. There are, again, hundreds of analysis over how their management has done wrong, what they have missed or why they couldn't predict.
"Cameraphones will be rejected by corporate users." – Mike Lazaridis, Former RIM CEO, 2003
Good management skills matter when your product is not attractive, having weaknesses inspite of its higher or non-competitive price. However, the impact of good management skills doesn't last forever until your customers find a better one worth to pay for. In summary, if the product doesn't change to be good, attractive, marketing strategies do, if it fails (and eventually it will anyway), then, management fails and finally changes.
Finally, the true question comes: How should your marketing or management startegy be in order to develop right, good innovative products?
Since new developments are the products of a creative mind, we must therefore stimulate and encourage that type of mind in every way possible. -George Washington Carver

Problem Çözen Çocuk.

Bugünün büyükleri dünün çocukları idi ....Çok ama çok önemli gördüğüm bir konuda paylaşım yapmak istedim.
  • ÇOCUKLARDA SORUN ÇÖZME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK
Bir sorunla karşılaştığımızda kimimiz bu sorunu oldukça soğukkanlılıkla ele alıp çözmeye çalışır kimimiz ise sorunun omuzlarımıza bir yük gibi bindiğini düşünür ve sorunu çözmek yerine pes eder. Bu duruma yaklaşımlarımız sahip olduğumuz mizaçtan etkilendiği kadar ailemizin bizlere verdiği eğitimlerden de etkileniyor.
Küçük yaşlarda edinilen sorun çözme becerileri çocukların ileri yaşlarında da kendi kararlarını şekillendirmelerinde büyük rol oynuyor. Anne ve babalar çocuklarınınküçük yaşlarda sorunlarla karşılaşmalarını ya da bunlarla baş etmek zorunda kalmamalarını engellemek için genelde kendileri sorunlara müdahale etmeye ve çözmeye çalışıyorlar. Ancak bu durum görünürde çocuğu sorundan uzaklaştırsa da çocuğun ilerideki yaşamında başka sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor;
Çocuk kendi kontrolü ile sorun çözmeyi, karar vermeyi öğrenemeden ve sürekli birilerinin kararlarına bağımlı olarak büyür, ancak bir gün kendi kararlarını vermek zorunda kalınca ne yapacağını bilemez ve çıkmaza girer.
Çocuk sosyal yaşama başladığı andan itibaren sorunlar başlayacaktır. Bu nedenle çocuklarımızın karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak sabırlı olmamız gerekmektedir.Çocuklarımızı cesaretlendirip sorunlarını kendilerinin çözmelerine fırsat vermeliyiz. Yaşadığı sosyal problemlere çözümler bulması konusunda ebeveynleri tarafından cesaretlendirilen çocuklar çözüm bulmaya daha istekli olur. Bilgisini, becerisini kullanacak fırsat bulmuş olur. Bu konuda onlara yapabileceğimiz en büyük yardım sorunlarını çözme yönünde bakış açılarını geliştirmelerini des-teklemektir.
Sosyal problemlerin çözümü, çok defa başkalarına karşı sorumlu olmayı kabul etmeye ve anlamaya bağlıdır. Karşılaştıkları güçlükler üzerinde başkalarının hüküm vermesini bekleyeceği yerde bu güçlüklere çözüm yolları bulmak için ebeveynleri tarafından cesaretlendirilen çocuk, mevcut problemin gerektirdiği işi yapmaya çalışırken bilgisini, anlayışını, becerisini de kullanacak bir fırsat bulmuş olur. Böylece problem çözme çocuğun yeteneklerinin, kendine saygı ve güven duygularının gelişmesini hızlandırmasının yanında bir birey olarak gelişmesini de çabuklaştırmaktadır.
Problem çözme etkinlikleriçocukların hedefe nasıl ulaşacakları ile ilgili kararlar vermelerini sağlamasının yanında yetişkinlerin de çocuklardan bir şeyler öğrenme fırsatını sağlar. Problem çözen çocukları gözleyerek ve sordukları soruları dikkatlice dinleyerek, çocuğun ne düşündüğü anlaşılabilir. Problem çözme olanakları yetişkinlere çocukların düşüncelerini anlamak ve yeni bağlantılar ilişkiler sistemini fark etmek için fırsatlar vermiş olur.
Çocuğun tüm gelişim alanlarında olduğu gibi problem çözme becerisinin gelişiminde de ana baba tutumları etkili olmaktadır. Çocuğun ileriki yaşamında gerek aile içindeki bireylerle gerek yaşıtları ve diğer insanlarla sağlıklı , doğru ilişkiler kurabilmesi için fırsatların sağlanması ve bunların geliştirilmesi ana babaların tutum ve davranışları ile şekillenir. Çocuk başkalarına karşı nasıl davranacağını, toplumda karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmeyi öğrenmek zorundadır. Bu alanda uygun bir örnek oluşturmanın ve çocuğun toplumsal davranışına şekil vermenin sorumluluğu da aileye düşmektedir .
Anne babalar çocuklarına sorun çözme becerisini nasıl kazandıracaklardır?
İşte bu konuda anne babalara yardımcı olacak birkaç ipucu:

  • Çocuğunuzu bir sorun anında mutlaka dinleyin ve onun ihtiyaçlarını, isteklerini anlamaya çalışın.
  • Çocuğunuzun düşüncelerini özetleyerek doğru anlayıp anlamadığınızı ona gösterin.
  • Çocuklarınız bir sorunla karşılaşınca ya çözüm girişiminde bulunur ya şikâyette bulunur ya da problemi yok sayar, üstünde durmaktan kaçınırlar. Çocuklarınızı cesaretlendirerek onların sorunlarını kendilerinin çözmeleri-ne fırsat verebilmelisiniz.
Sorunlarını çözme yönünde bakış açılarını geliştirmelerini desteklemeniz gerekmektedir. Ona doğrudan çözümü söylemek yerine, onlara açık uçlu sorular sorarak çocuğun düşünmesini sağlamalısınız.
‘’Ne oldu?” , “Sorun nedir?”, “............. olmadan (örneğin o sana vurmadan) önce ne olmuştu?”, “.............. olunca (örneğin, o sana vu-runca) ne hissettin?”, “Sen ........ yapınca (örneğin onu annesine şikayet edince) Ne oldu?”, “Sen ........ yapınca (şikayet edince) o ne hissetmiş olabilir?”, “Sen ........ yaptıktan sonra (şikayet ettikten sonra) sonuç ne oldu?”, “..............yapmaktan (şikayet etmekten) daha başka ne yapabilirdin?”, “ ……….yapmak (onu başkasına şikâyet etmek) sence iyi bir fikir mi?” (Uygun bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, “Öyleyse bunu deneyebilirsin.” diyebilirsiniz), “Burası ............. yapmak için (onu şikâyet etmek için) sence uygun bir yer mi / uygun bir zaman mı ?”, “Bunun için daha uygun bir zaman düşünür müsün?” vb.
sorularla çözüm yolu bulabilmesi için cesaretlendirebilir ve konu hakkında düşünmesi için teşvik edebilirsiniz. Bu tür konuşmalarla çocuk kendi davranışının nedenleri, davranışlarının başkaları üzerindeki etkileri, davranışlarının olası sonuçları üzerinde düşünmeye yönlendirilmiş olur.

”Asla ama asla sorunu siz çözmeyin.’’
Böylece çocuk, aldığı kararların sonuçlarını yaşayıp bir sonraki için farklı çözümler bulacaktır. Böyle durumlarda sonuçlar üzerinde konuşup “Daha iyi sonuç almak için neler yapabilir?” ya da “Bir sonraki sefere nasıl farklı davranabilirsin?” gibi sorular sorulabilir. Farklı alternatifler veya farklı bakış açıları geliştirmeleri için düşünmeleri sağlanabilir.
Çocuğunuzun duygu ve ihtiyaçları hakkında karşılıklı konuşun.
  • Çocuğunuzla beraber beyin fırtınası yaparak çözümler bulmaya çalışın ve aklınıza gelen tüm fikirleri çocuğunuzla birlikte bir kâğıda yazın, birlikte listenizi gözden geçirin ve en uygun çözümü bulun.
  • Çocuğunuza küçük sorumluluklar verin, böylece onun kendine olan güvenini arttırmış olursunuz. Kendine güveni olan bir çocuk sorunlarla baş ederken daha rahat olacaktır.
  • Çocuğunuza kendi fikirlerini sorun, fikirlerini öğrendikten sonra neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın. Fikirlerini özgürce belirtebilen bir çocuk, sorun çözerken kendi kararlarının önemini anlayabilecek ve kendi kararları ile sorunu çözmeye çalışacaktır.
″Onlara balık vermek yerine,
balık tutmayı öğretmek daha gerçekçidir. ″
  •  Aile toplantıları yoluyla ve kendi hayatınızda gerçek sorunları nasıl çözdüğünüzü çocuklarınıza göstererek evinizde bir sorun çözme ortamı yaratın. Bu süreçte, çocuklarınız isterlerse bir sorunu tartışma fırsatına sahip olabilirler.
  • Çocuğunuza çeşitli kitaplar okuyun ve kitapta olan karakterlerle ilgili sorular sorun. Örneğin kitaptaki karakter bir sorunla karşılaşmıştır, siz de çocuğunuza “Eğer, sen onun yerinde olsaydın ne yapardın?” diye sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuza farklı sorunlar hakkında düşünme fırsatı vermiş olursunuz.
Çocuğunuzun sorunlarını üstlenmek, onu sorun çıkabilecek ortamlardan korumak veya uzaklaştırmak, ortamı önceden sorunsuz hâle getirmeye çalışmak, sorunu onlar adına çözmektir. Ancak bu durum görünürde çocuğu sorundan uzaklaştırsa da onun farklı sorunlar yaşamasını engellemez ve ileride yaşamında çözemediği birçok sorunla karşılaşmasına neden olur. Bu da çocukların anne babalarına bağımlı olup problem çözme becerilerinin gelişmesinde olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuğunuza inanın ve güvenin. Onu, başarılı olması, becerilerinin ötesine geçebilmesi için sevgi ve güvenle destekleyin. Her konuda olduğu gibi sorun çözme konusunda da siz çocuklarınıza bir modelsiniz.
Çocuklar başkalarının çözüm önerilerini benimsemeye pek istekli değildir.
Eğer çocuklar çözümü kendileri bulurlarsa, bunu uygulamaya koyma olasılıkları da daha fazladır. Onlar, sorun çözmeyi deneyim yoluyla öğrenirler ve sorunlarını çözerek öz güvenlerini artırıp düşüncelerini açıklama ve kendini savunma yönlerini geliştirebilirler.