Yeryüzündeki büyük gelişimlerin çoğunu makine mühendislerinin, böyle bir meslek dalının olmadığı zamanlarda ise kendini çeşitli yeniliklere adamış statüsü makine mühendisi olarak görünmeyen (ama aslında yaptıkları işler makine mühendisliğine tekabül eden) insanların gerçekleştirdiği aşikardır.
Yıllar boyu hayatın zorluklarına karşı çözümler üreten, yaşam süresini uzatan, kısacası çağ atlatan bu mesleğin artık bir problemi var. Evimizdeki doğalgazdan havalandırmaya, kullandığımız araçların motorlarından, aracın frenleri ve tüm mekanik aksamına, oturduğumuz koltuktan izlediğimiz televizyona kadar borçlu olduğumuz bu meslek bölünme tehlikesi ile karşı karşıya. Peki aslında bu bir tehlike mi?
Mezun olduktan sonra çalıştığımız veya çalışmak istediğimiz alana bağlı olarak zaten kendimizi yönlendirmekteyiz. Yani otomotiv sektöründe ısıtma veya soğutma sektöründe, plastik sektöründe vs... Şimdi ise daha önce makine mühendisliği çatısı altında toplanan bu dallar her biri ayrı bir mühendislik olarak karşımıza çıkmakta. Makine mühendisliğinin o eşsiz "her işten anlarım" havası yok olmakta ve yerini yavaş yavaş alt dallarına bırakmakta. Bu sayede her alt dal yani yeni adıyla mühendislik teorik bilgi olarak daha derinlemesine bilgi almakta fakat çalışma alanı daralmaktadır.
Yani bir otomotiv mühendisi okuldan mezun olduğunda otomotiv konusunda bir makine mühendisinden daha fazla şey bilebilir fakat hiçbir zaman bir makine mühendisi olamaz. Veya bir imalat mühendisi mezun olduktan sonra talaşlı imalatı bir makine mühendisinden iyi bilebilir ama aynı sorun onda da bulunmaktadır. İş alanı fazlasıyla daralmaktadır.
Doğru olan hangisidir? Doğru olan tabiki herkesin tam olarak kendi iş alanında eğitim almasıdır. Yani, kaynakçının kaynak mühendisliği, otomotivcinin otomotiv mühendisliği eğitimi alması gerekmektedir. Lakin ülkemiz ve dünyanın durumu düşünüldüğünde herhengi bir sektördeki çökme bu dalı kökünden etkilemekte ve o daldaki insanların çaresiz kalmasına neden olamaktadır. Bir kova sudan bir bardak su aldığınızda kovadaki suyun değişimi kovadaki suyun sadece küçük bır kısmını azaltmıştır ama toplamda bir bardak suyun tamamını yere dökerseniz o bardaktaki su değişimi %100dür.
Alanında diğerlerine göre biraz daha uzmanlaşmış olup düşük bir yelpazede iş yapabilmek mi yoksa geniş bir yelpazede iş yapıp işi işte öğrenmek mi...
Tercih sizin... Ama unutmayın ki "Mühendislik çok şeydir, Makine Mühendisliği Herşeydir..."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder