27 Temmuz 2011 Çarşamba

Staj Nedir? Ne Yapılmalıdır?

          Staj tatil dönemlerini mesleki alanın genellikle en alt kademelerinde, işin daha çok uygulama yönünde olduğu bölgelerinde değerlendirme yöntemidir. Öğrencilerin çoğunluğu bu konuya angarya olarak baksa da işe ilk gireceğimiz dönemlerde hissettiğimiz "hiçbirşey bilmiyorum" sendromunu atlatmamızda çok büyük yardımcı olacağı aşikardır.


          Peki ne yapılmalı bu staj döneminde? Öncelikle staj yapılan yerin stajerlerle ilgili aldığı kurallara uyulmalı kılık kıyafet gibi ölçütlere uyulmalı. Bölüm şeflerinin yönlendirmesine göre sahada bulunan tezgahların her çeşidi ile o tezgahın temel çalışma prensibi ile ilgili bir temel oluşturulabilecek ve bir süre o tezgahı çalıştırıp az da olsa o tezgahın neyi, nasıl yaptığını anlayabilecek kadar zaman geçirilmelidir. Örneğin bir stajer ovalama tezgahına baktığında "bu switch/cnc sistemiyle çalışan, parçanın dönme hareketi ve makaraların parçanın hareketine dik şekilde yaptığı dönme hareketiyle parçanın üzerinde ezme işlemi yaparak parçaya diş açmaktadır"  diyebilmelidir. Tezgahın kaç modüle kadar diş açabildiği, ne kadar çapı kabul edebildiği şimdilik önemsizdir. Çünkü her fabrikada tezgah ve tezgahın kapasitesi değişebilir ama çalışma sistemi değişmeyecektir.


          Ülkemizde de fabrikada çalışan şef mühendislerin çoğunluğunun görevi iş yerinde asayişi sağlamak ve oluşacak bir problemde, problemin daha da büyümesini engellemek ve problemi ortadan kaldırıp üretimin devamlılığını sağlamaktır. Siz de staj yaptığınız dönemde tezgahlarla ilgili her problemi olabildiğince gözlemleyin "Kesme sıvısına karışan kızak yağı nasıl ayrıştırılır, ayrıştırılmazsa ne olur, sürekli kalem kıran tezgahın sorunu nedir, kalıplar neden öngörülen ömürden önce deforme oluyor" bunları tam çözebilecek kadar bilmeseniz de en azından genel olarak ne yapılması gerektiğini bilmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır. İşçi bir sorun karşısında panik olmuş değil soğuk kanlılığını koruyan ve net bir şekilde ne yapılması gerektiğini söyleyen bir mühendise elbette ki daha fazla saygı duyacaktır.


          Bazı formenler sizi kullanmaya çalışacaktır bu işten her ikinizin de kazancı olması için onlara net bir şekilde "Ben bu tezgahta çalışırım ama öğrenmem gereken başka şeyler olduğunu düşünüyorum. Siz benim sorularımı cevaplayın bende yorulana kadar bu tezgahta çalışayım" diyin. Asla ama asla "Ben stajerim çalışmak zorunda değilim" demeyin hele hele büyük bir firmaysa ASLA bu cümleyi kurmayın. Unutmayın ki firmalar sizi değerlendirir ve mezun olduktan sonra iş başvurusunda bulunduğunuzda staj zamanında bağlı olduğunuz şefin bilgisine başvururlar. Elinizden geldiğince soru sormaya ve sorularınıza cevap almaya çalışın. Geri kalan zamanda mümkün mertebe çalışmaya veya mühendislerle vakit geçirmeye çalışın.


          Unutmayın ki büyük firmalar çalışanlarını çoğunlukla stajerlerinden seçmektedir bu sayede adaptasyon süresi kısalmaktadır. Adaptasyon süresinin kısalması ise hem sizin hemde firmanın yararınadır.


          Staj dönemini en verimli şekilde geçirmeniz ve "bitirince kesin gel CV'ni bırak" cümlesini duymanız dileğiyle.
                                                                                                                          Mert ÖZBULUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder