1: Akademisyen olmak
2: Devlette Çalışmak
3: (Ki bu benim de tercihim ve vereceğim tavsiyeler bu yol üzerindedir. ) Özel Sektörde Çalışmak
Eğer seçiminiz 3 numaraysa hadi başlayalım.
Öncelikle ODTÜ, İTÜ, YTÜ, Marmara, Ege vs gibi markalaşmış üniversitelerden birinden mezun olmadığımız için 1-0 geride başlıyoruz bunu unutmayın.
Büyük Firmalar öncelikle bu ve bunun gibi adı sanı duyulmuş üniversitelerin mezunlarını kadrolarına katmayı daha mantıklı bulurlar.
Bunun çözümü ise işi baştan kapmaktır. Artık büyük hiçbir firma torpille mühendis almamaktadır. Referansla mühendis alınabilir ama torpille ÇOK ÇOK ÇOK düşük bir ihtimal. Ama şunu unutmayın ki stajlarda en büyük koz torpildir. Sizin yapmanız gereken elinizden geleni ardınıza koymayarak Bulabileceğiniz en büyük firmada staj ayarlamak ve bu staj süresinde gerçekten etkili bir şekilde (fiziken ve zihnen) Çalışmaktır. Büyük firmalar elemanlarını çoğunlukla stajerlerden seçer. İş başvurusunda o büyük üniversitelerden mezun olmasanız bile orda staj yapmış olmanız sizin için çok büyük bir avantaj olur.
Diyelim ki olmadı, o firmaya giremeyebiliriz sonuçta veya büyük bir yerde staj ayarlayamamış olabiliriz. Bu yüzden yapmamız gereken sırt çantamızı olabildiğince doldurmaktır. Bunun yolu ise içi gerçekten "dolu bilgilerle" dolu bir CV ye sahip olmaktır.
Ve burada da öncelik tabiki dil ve teknik bilgilerindir.
İşte iş verenlerin Genel olarak bizden istediklerinin bir derlemesi.
*İyi seviyede İngilizce: ( BU MESLEĞİN OLMAZSA OLMAZIDIR, iyi derecede ingilizce bilen bir mühendis bilmeyen bir mühendise göre iş hayatında çok daha az çaba sarf ederek çok daha fazla yükselebilir ve genel olarak çalışma şartları da daha kolay olacaktır.)
*İkinci bir yabancı dil:(Genellikle almanca): Birden çok ülkeyle iş yapan ve birden çok ülkeyle iletişim kurması gereken firmalarda karşı tarafla iletişimi kolaylaştırmak için onların anadilini konuşabilen bir eleman bulundurmak fazlasıyla yararlı olacaktır. ŞART DEĞİLDİR AMA İŞE GİRMENİZDE ÇOK FAYDASI DOKUNUR.
*MSOffice kullanabilen: Ofis uygulamalarının kullanımına hakim olmayan bir mühendis zaten düşünülemez.
*CAD/CAM programı bilgisi: Mühendisliğin dili olan teknik resimleri oluşturabileceğimiz ve 3D tasarımlar, Projeler yapabileceğimiz yazılımları bilmek mühendisliğin yapıtaşlarındandır.
En sık kullanılan ve mühendisten talep edilenleri;
Autocad
SolidWorks
UniGraphics
Catia
ProEngineer
Mastercam dir. Öğrenmesi kolay ve eğlenceli olan bu yazılımlar işe girmede fazlasıyla büyük kolaylık sağlar. Sadece biri talep edilebileceği gibi birden fazlasını aktif olarak kullanabilmeniz de talep edilebilir.
*Kalite Yönetim Sistemleri: Her yerde görürüz İSO 9001 vs şeklinde. Bu o üretimin, yönetimin İSO 9001 esaslarına göre yapılması anlamına gelmektedir. Ve tüm büyük firmalar bu esaslara göre üretim yaptığından sizden de bu konuda bilgili olmanızı ve mümkünse bir sertifika sahibi olmanızı ister. Örneğin ;
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder